Блог пост

Како да го одберете идеалниот паркет во вашиот дом

Секоја просторија во домот има различни барања кои треба да се земат во предвид при избор на вистинскиот под. Подот во ходникот треба да биде издржлив, лесен за чистење и да го апсорбира звукот. Исто така треба да се има во предвид и површината на паркетот, кај оние со висок сјај се видливи и најмалите оштетувања, додека четканите паркети поради намалениот сјај не ги истакнуваат гребаниците и оштетувањата.

Дневната соба е место каде го поминуваме поголемиот дел од денот и затоа е неопходно подот да нуди чуство на удобност и топлина кои исто така се потребни и во спалната соба.

Во современиот и технолошко развиен свет се нудат многу видови на подови, но веќе неколку векови паркетот е на прво место.

Што е толку добро во паркетот?

Одговори има многу, но на прво место се удобноста и топлината кои ги дава во просторот, ги задоволува и најизбирливите вкусови и паркетот е еден од ретките подни облоги кои по репарација изгледа како нов.

Како да се одбере најдобриот паркет за себе и својот простор?

Постојат два одговора на ова прашање: 

1. Првиот и полесен начин е да се ангажира архитект или дизајнер на ентериер и тие да одлучат кој паркет да се користи со оглед на тоа што во работниот опис им е да ги познаваат материјалите.

Доколку се одлучите сами да одредите кој паркет ви е потребен потребно е да внимавате на неколку клучни податоци пред да ја донесете крајната одлука.

Прво треба да се потврди намената на просторот, дали е комерцијален или резиденцијален и колку подот ќе биде оптеретуван. Колку оптеретувањето е поголемо, потребно е и паркетот да биде направен од потврдо дрво кое може да поднесе и механички оштетувања.

Видови дрва од кои се прави паркет: храст, бука, јасен, даб, костен, орев и многу други.

2. Второ (најчесто е прво кај луѓето) е бојата е на паркетот која најмногу влијае на конечниот изглед.

Кога се работи за природната боја на дрвото мора да се знае дека една ист вид на дрво може да има различни нијанси, дури и бои, така што бојата треба да се одбере врз основа на поголемиот примерок на бои.

Многу важна информација е дека бојата на паркетот многу брзо се менува во првите месеци по монтирање. Дрвото во допир со воздухот и сончевите зраци оксидира така што светлите врсти потемнуваат, а темните осветлуваат.

Дрвото е природен материјал и ниеден дел нема иста текстура и боја, со тоа ниеден произведувач не може да гарантира апсолутна изедначеност на бојата   (доколку тоа вие многу важно, најдобро е да се одлучите за друг вештачки материјал за подови).

Класификација на паркетот

Паркетот се класифицира врз основа на помало или поголемо присуство на чворови и нивна големина, нагласеноста на текстурите, варијација на боите, присуство на белина, канали за смола и др. Овие класификации ги одредуваат производителите и самите, интерно, им даваат свои ознаки или имиња, како што се: 

• I, II, III класа ;

• A, B, C, D класа;

• Select, Nature, Rustic, Design… 

Важно е да се знае дека класификацијата се однесува на изгледот на површината на паркетот и не влијае на квалитетот на неговата изработка и обработка.

3. Треба да се земе во предвид и податокот дали паркетот ќе се постави на подно греење. Доколку се поставува на подно греење треба да се земат во предвид димензионална стабилност и топлотната спроводливост кои се многу важни особини на дрвото. Дрвото ја впива атмосферската и капиларната влага и затоа подлогата на која се поставува паркетот треба да е професионално припремена и да се внимава на влажноста на воздухот во просторот.

Бука и јавор имаат најниска димензионална стабилност, така што треба да се избегнуваат при монтирање на подно греење. 

Трослојните и двослојните паркети се димензионално постабилни од масовните поради нивната специфична, „вкрстена“ конструкција. Треба да се нагласи дека, заради нивната конструкција, двослојните пакети се најдобро прилагодени за положување на подно греење, бидејќи тие имаат најголема топлинска спроводливост и најмалку термичка отпорност.

4. Пред финишот треба да се одлучи и за типот на паркетот и за неговиот стил. Денес понудата е многу голема и може да се бира помеѓу ламеларен, класичен, кант или индустриски, масивен, двослоен, трослоен или повеќе слоен паркет. Различните типови на паркет нудат различни стилови кои се право уметничко дело. Покрај сето тоа, се нудат и различни методи на поставување така што паркетот може да се постави со лепење на целата површина или сувомонтажно – пливање. Сувото склопување е многу побрзо и кога се споредуваат готовите и класичните паркети предноста ја имаат готовите паркети кои не бараат понатамошно стругање и лакирање.

5. За конечниот изглед во просторот одлучува завршната обработка на паркетот. Завршените решенија што ги нудат многу производители на готов паркет често се многу имагинативни, така што може да добиете термички обработено дрво кое има потемна, егзотична боја, пушено дрво, четка, рачно издлабена, изветвена, црно или бело измиено, бајковит… Комбинациите се неограничени, и зависат од личните преференции.

Заштитниот слој што ќе даде одреден тон на сè е исклучително важен. Паркетот може да биде воскиран (премачкан со восок) или лакиран ( мат или сјајно). Воскираниот паркет е покомплициран за одржување и доколку редовно и правилно се одржува може да трае многу долго. Од друга страна лакираниот паркет, во секојдневна употреба, многу лесно се одржува, но механичките оштетувања се отстрануваат исклучиво со стругање и повторно лакирање.

Н.Ц.